1
1 1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
2
2 1 2
2
2
 
 
3
3
3
1
 

1. Mit építtessünk, cserépkályhát vagy csempekandallót?

Ennél a kérdésnél a következőket kell figyelembe venni:
Kémény: a jó kémény a legfontosabb a kályha működése során. Ha nem megfelelő a kémény huzata a kályha füstölni fog. Kandallók esetén a kémény minimális belső átmérője 160mm, de igazából 180, 200mm-t szoktuk ajánlani. Cserépkályha esetén jobb a helyzet, mert a hagyományos kistéglás kéménybe is beköthető, melynek belső átmérője 140mm. Igaz, itt is jobb, ha 160, 180mm-es kémény van. A kémény magassága is nagyon fontos, minimum 4,5 m-nek kell lenni. Fontos, hogy a kémény magasabb legyen, mint a tető legmagasabb pontja.

 
2. Mekkora cserépkályhát, csempekandallót építtessünk? (fűtési igény)

Legfontosabb a fűtendő helység légköbméterének kiszámítása, ez a hosszúság, szélesség, magasság szorzata. Ezen kívül fontos befolyásoló tényező a falak szigetelése, a nyílászárók milyensége, mennyisége. A számításnál fontos, hogy szabadon álló épületben van a fűtendő helység, vagy olyan házban, ahol esetleg jobbról-balról, alulról-felülről lakások vannak, amit feltehetően szintén fűtenek.

 

 

KANDALLÓ

CSERÉPKÁLYHA

 Füstjárat

Nincs

Igen

Tüzifa

4-8 kg / óra

4-6 kg begyújtásonként

Hatásfok

65-80% körül

80-90% körül

Átépítés/átrakás, javítás szükséges

nem

Javítás min. két évente, átrakás kb. 8-18 évente

Szakaszos üzemeltetés

megengedett

nem ajánlott

Hőleadás

begyújtástól számított 30 percen belül, addig, amíg parázs van.

begyújtástól számított 2,5-3,5 óra elteltétől sokáig.

Lakótértől független égéshez szükséges levegő utánpótlás

megoldható külső égési levegő csatlakozóval felszerelt készülékeknél.

megoldható

Nagy üvegfelület

igen

megoldható

 
3. Milyen fát használjunk?

Cserépkályhába, csempekandallóba, kemencébe, hordozható cserépkályhába száraz, keményfát használjunk. Ilyen az akác-, a bükk-, az éger-, a kőris-, a tölgy-  és a legtöbb gyümölcsfa. A keményfa nyugodt lánggal ég és kevés a hamujuk, fűtőértékük magas. A puhafák (fenyő, hárs, jegenye stb) gyorsabban égnek, sok hamut adnak és hamar kihűl a parazsuk. A magas gyantatartalmú fák égésekor nagyon sok kátrány és korom keletkezik, ezért ilyen fa használatakor számítani kell az erős kátránylerakódásra és a kályha gyorsabb tönkremenetelére. A fát cserépkályha esetén 25cm-re, míg kandalló esetén tűzterének ismeretében 30-35cm hosszúságúra kell fűrészelni. A nem kellően kiszárított fa magas nedvességtartalma miatt erősen kormoz, nagy a kátránykicsapódása, mivel a fűtőértéke sokkal alacsonyabb, ezért többet kell belőle eltüzelni.

A kandalló- vagy kályhaajtóüveg elkormozódását speciális üvegtisztítóval lehet eltávolítani.